Rogalikarka Universum Piece, maszyny
i urządzenia piekarnicze

Rogalikarka Universum

Powrót do listy produktów

Szerokie możliwości zastosowania, prosta obsługa, duża wydajność, niezawodność, cicha praca, niskie koszty eksploatacji.

Najważniejsze elementy konstrukcyjne w rogalikarce Universum - dwa zespoły taśm filcowych o płynnie regulowanej odległości względem siebie.

Zasada działania:

Bezstopniowe walcowanie i zawijanie ciasta daje niemal nieograniczone możliwości produkcjiwyrobów piekarniczych, wymagających takiej właśnie obróbki. Walce z taśmami filcowymi nastawia się odpowiednio do wagi i żądanej ilości zwojów. Kombinacja tych dwóch parametrów pozwala na wytwarzanie szerokiej gamy wyrobów, począwszy od paluszków o wadze 2 dkg, a skończywszy na bagietkach (dotyczy HWM 50/70 osiągających wagę prawie 0,5 kg).

Zastosowanie:

Rogalikarka UNIVERSUM jest w stanie rozwałkować i zwinąć każdy rodzaj ciasta, zarówno zwykłe ciasto pszenne, pszenno żytnie, żytnie, jak również ciasto francuskie, ciasta kruche czy biszkoptowe przeznaczone na wyroby cukiernicze.

Kilka przykładów możliwości produkcyjnych rogalikarki:

  • standardowe rogale pszenne
  • kilkunasto -gramowe paluszki
  • sztangielki
  • paluszki na bazie ciasta półkruchego lub kruchego
  • okrągłe drożdżówki
  • zwijane bułeczki o różnych kształtach
  • Opcjonalnie: moduł wydłużania ciasta do 70 cm (do formowania wek, paluchów, bagietek)
  • Universum - nie tylko dla rogali! Model rogalikarki z taśmą formującą do "bułki niemieckiej" z j. niem. Schrippen
  • Oprócz tradycyjnych rogali na rogalikarce ze specjalnym modułem wytwarzać można bułki "niemieckie" przypominające popularną bułkę ciętą. W ten sposób można wzbogacić asortyment wytwarzanego pieczywa. Rustykalny kształt bułki, rzemieślnicza produkcja -- zjednują wielu klientów.
  • łatwa i niemal automatyczna produkcja
  • zaokrąglony kęs przechodzi przez walce wstępne oraz kolejne
  • wpada między taśmę formującą rogala i elastyczną specjalną płytę
  • rozpłaszczony kęs ulega na tej płycie zawinięciu z dwóch stron
  • bułki garowane są znakiem do dołu
  • możliwość poddania bułek odroczonemu garowaniu

Masz pytania?

Napisz koniecznie - odpowiemy.