Komora studzenia próżniowego MIWE VC Piece, maszyny
i urządzenia piekarnicze

Komora studzenia próżniowego MIWE VC

Powrót do listy produktów

Technologia studzenia próżniowego jest bardzo efektywna

Głównym motorem działania jest pompa próżniowa odprowadzająca ciepło w postaci pary na zewnątrz. Proces chłodzenia trwa tak długo, jak długo pompa obniża ciśnienie i odprowadza pozyskaną z gorącego pieczywa parę. Z reguły proces trwa kilka minut i kończy się przy temp. 35OC w jądrze. Schłodzenie wynosi 2 lub 3 min, redukcja czasu aż o 95%.

W praktyce przekłada się to na bardzo szybkie i równomierne schłodzenie produktu gotowego od razu do konsumpcji lub krojenia i pakowania.

Zbyteczny jest w komorach dodatkowy obieg z czynnikiem chłodniczym, a schłodzeniu nie ulegają materiały „suche” tzn. blachy, wózki, formy itp., a jedynie materiał zawierający wodę (pieczywo).

Najnowsza generacja komór studzenia próżniowego bazuje na pompach bez olejenia (suchych), które są tanie w utrzymaniu, dodatkowo mają budowę modułową umożliwiając ich rozbudowę w razie konieczności zwiększenia wydajności. Jeśli chodzi o rentowność urządzenia komory powinny zwrócić się po ok. 3 latach użytkowania.

Praktyczne zalety

  • Korzyści ekonomiczne (mniej energii), krótsze czasy wypiekowe (do ok. 15%)
  • Krótki czas studzenia, duża elastyczność  przypadku dalszej obróbki np. krojenia
  • Wysoki poziom powtarzalności produktu,, lepsza jakość
  • Mniej pracy

Masz pytania?

Napisz koniecznie - odpowiemy.