Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

Raport z seminarium pt. dzielarka ARTEZEN w pracy

Powrót do aktualności

Pierwsza część seminarium miała charakter teoretyczny. Już na tym etapie uczestnicy mieli sporo pytań. Wystawowa dzielarka CALYBRA (oczekująca na odbiór klienta) pozwoliła na uzyskanie pierwszych odpowiedzi na nurtujące pytania z zakresu mechanizmu pracy. W tym celu można było zajrzeć do wnętrza urządzenia.

Aspekt „bezolejowego systemu” dzielenia wywołał ożywioną dyskusję. Padały pytania: Co sprawia, że tłoki pracuję bez oleju? Dlaczego się przy tym nie niszczą i nie zacierają? Czy rzeczywiście do produkcji ciasta nie używa się żadnego oleju?
Klienci przyznali, że w dotychczasowych dzielarkach stosują olej, a koszty są coraz większe. Bazując na ich wyliczeniu (które wskazuje, że jest to koszt ok. 4000 EUR rocznie) możemy potwierdzić, że dzielarka CALYBRA nie wymaga stosowania oleju. Do budowy głowicy dzielącej wykorzystano najwyższej jakości stal nierdzewną z powłoką ze specjalnego tworzywa technicznego. 

Ciasta o wysokim TA

Praktyczna część seminarium była częścią codziennej produkcji pieczywa w piekarni wdrożeniowej GETH. Praca z dzielarką była więc autentyczna, nie dawała możliwości ukrycia jakichkolwiek wad. Tego dnia dzielone ciasto miało różny udział procentowy mąki żytniej i pszennej oraz różny stopień nawodnienia. Największą uwagę gości przyciągnął proces dzielenia ciasta żytniego (80% udziału żyta) o wysokim TA (TA ok. 180). 
Jest to ciasto wymagające, jeśli chodzi o proces dzielenia i nie każda dzielarka z tym sobie radzi. 
W kuluarach spotkania można było usłyszeć słowa uznania dla jakości wszystkich ciast, wysoko oceniono ich strukturę i zapach. Sam proces dzielenia przez dzielarkę CALYBRA udowodnił, że ciasto po dzieleniu nie jest zmęczone. Przekrojona na pół foremka żytnia po odpieku miała bardzo dobrą strukturę, zachowała elastyczność po próbie odkształcenia.

Wydajność i koszty utrzymania

Zwrócono uwagę, że dzielone kęsy ciasta, wychodzące bezpośrednio z dzielarki mają foremny kształt, był to niemal gotowy produkt do forem, a to znacząco skraca czas przygotowania (zagniatania) do foremek.
Piekarnia GETH użytkuje dzielarkę od kilku m-cy. Przejście na dzielarkę CALYBRA otworzyła możliwość poszerzenia asortymentu. Zwiększyła wydajność. Większość gości seminarium pracuje na wysłużonych dzielarkach tłokowych, które po latach użytkowania generują sporo kosztów. Bieżące utrzymanie jest kosztowne. Mowa była o kosztach napraw, kosztach oleju. Braku dokładności wagowej.
W przerwach seminarium, podyktowanych organizacją pracy w piekarni, goście wymienili się spostrzeżeniami na temat cen pieczywa, problemów z dystrybucją, sieci własnych sklepów. Są to zawsze miłe i ciekawe rozmowy.

 

Bardziej i mniej formalne dyskusje kontynuowane były wieczorem przy wspólnej kolacji w restauracji. Już dziś serdecznie zachęcamy od udziału w kolejnych seminariach organizowanych przez firmę GETH. Zachęcamy do śledzenia naszej strony oraz social media, gdzie poinformujemy o kolejnych spotkaniach. 

 

Podziel sie tym artykułem w social media: