Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

MIWE thermo-static

Powrót do aktualności

Piec wózkowy, choć wizualnie podobny do pieca obrotowego, różni się od niego w sposób zasadniczy: jest ogrzewany przez płyty grzewcze. Ciepło emitowane z  płyty na spód produktu sprawia, iż piec ten może konkurować z  tradycyjnym piecem półkowym. Ma przy tym identyczny jak w  piecach obrotowych system załadunku pieczywa (kęsów ciasta), co w istotny sposób ułatwia pracę w piekarni. Pełny załadunek komory wypiekowej pieca nie trwa nawet minuty, przebiega zdecydowanie sprawniej i jest łatwiejszy niż w  przypadku korzystania z  aparatów załadowczych. Należy też podkreślić dodatkowy atut tego rozwiązania: oszczędność miejsca w zakładzie. Jednakże szczególnie ważny dla użytkowników jest system grzewczy pieca, zapewniający łagodny, a jednocześnie intensywny przekaz ciepła do wypiekanych produktów.

Niezależnie od emisji ciepła uzyskiwanego z  płyt grzewczych, w  piecach MIWE zastosowano 2-stopniowy system nawiewu powietrza TURBO, który – odpowiednio sterowany – działa wspomagająco rozprowadzając delikatnie i równomiernie masy gorącego powietrza. Pierwszy stopień nawiewu sprzyja powstawaniu łagodnie lekkiego zbrązowienia skórki ciasta, drugi zaś, określany mianem booster, powoduje jej szybkie zbrązowienie na całej powierzchni. Jest to szczególnie ważne w przypadku wypieku pieczywa w  foremkach, które przy brzegach pozostaje lekko tłuste. Z systemem turbo odprowadzenie kondensatu z brzegów forem jest proste. Powietrze w piecu przesuwane jest od tyłu do przodu (innowacyjny obieg), co jest ważne, gdyż zespoły form układane są w piecu wzdłuż komory wypiekowej pieca.

System zaparowania

Istotną nowość wnosi nowy, opatentowany system zaparowania. Firma MIWE tworzy ten system wykorzystując specjalny łańcuch z owalnych stalowych ogniw, które znacznie zwiększa-ją powierzchnię cieplną systemu. Dzięki temu podczas całego procesu wypieku mamy w  piecu równomierne nasycenie parą. System zaparowania może być odkamieniany chemicznie. Bardzo korzystną zmianą w  stosunku do wcześniejszych systemów zaparowania komór wypiekowych jest wyjątkowo krótki czas między kolejnymi cyklami zaparowania, trwający 12 minut, co umożliwia pracę: wsad za wsadem.

Ponieważ piece termoolejowe trudniej się schładzają, piec MIWE thermo-static opcjonalnie wyposażony jest w  system cool down, pozwalający szybko obniżyć temperaturę pieca (schłodzenie z temperatury 280 do 180oC zaledwie w 12 minut). Płynność i elastyczność produkcji jest więc nieporównywalnie większa, a  odzyskana energia może być wykorzystywana choćby do podgrzania wody w myjni. Obok tych zmian zasadniczych są jeszcze drobne, ale przydatne w obsłudze pieca udogodnienia, takie jak duże, łatwo dostępne okno rewizyjne pozwalające na szybką ocenę przebiegu procesu wypieku. Zniknęły zawiasy w  drzwiach, fronty pieców ułatwiają zachowanie higieny. Bateria kilku ustawionych obok siebie pieców tworzy harmonijną całość, dobrze prezentuje się w każdej piekarni.

Panel sterowniczy

Panel sterowniczy może być zamontowany po lewej lub prawej stronie pieca albo w całkiem innym miejscu. Drzwi pieca mogą otwierać się na wybraną stronę (przydatny szczegół w razie reorganizacji piekarni), a  mechanizm podnoszenia drzwi przy otwieraniu zapewnia nie tylko komfort obsługi, ale gwarantuje też dłuższą żywotność dolnej uszczelki (która dodatkowo ma regulację). Z  racji tego, że nowy thermo-static występuje również w  wersji 3-wózkowej stworzono możliwie prosty załadunek: MIWE slide. Zespolone wózki (wzmocnione łożyskami kulkowymi – wysokotemperaturowe łoży-ska wyłącznie niemieckiej produkcji) przesuwają się po gładkiej pochylni najeżdżając na prowadnice.

System nie wymaga przeglądów i  nie współpracuje z  żadnym silnikiem, co gwarantuje ciągłość pracy. Innym atutem jest prosta obsługa: szyny najazdowe przy wózkach mogą być w  każdej

chwili zamontowane, wózki mogą być wykorzystywane do dalszej produkcji. Dla pieca w  wersji 3-wózkowej jest to opcja standardowa, dla pieca w  wersji 2-wózkowej – opcja dodatkowa. Klient

może wybrać droższe pompy ze sprzęgłem magnetycznym, które nie odprowadzają ciepła i  nie wykazują ścierania się uszczelek lub tańsze – nie mniej bezpieczne – uszczelniane pierścieniem ślizgowym.

Ekonomia   Piec wózkowy termoolejowy gwarantuje oszczędność energii: ma wyższy łączny współczynnik sprawności w  porównaniu do cyklotermicznych lub ciśnieniowych, wykazuje niższe straty ciepła związane z przestojem, kiedy nie działa palnik. Niższe temperatury wypieku sprawiają, że koszty eksploatacji są znacznie mniejsze. Piec wózkowy łączy najlepszą jakość wypiekową z łatwością obsługi – i zaletą wygodnego załadunku na kółkach. W  przeszłości piece takie były instalowane głównie w  dużych za-kładach, ale dzięki wielu modyfikacjom zostały dostosowane także do potrzeb małych piekarni.

Koszty   Piec wózkowy termoolejowy jest niezaprzeczalnie droższy od pieca obrotowego. Ponieważ jednak inne dodatkowe kwoty składają się na utrzymanie pieca, kupując piec należałoby do-konać dokładnej analizy opłacalności, z ołówkiem w ręce, do czego zachęcamy.

Szczegóły wykonania MIWE thermo-static:

• stal nierdzewna pokrywana molibdenem

• podłoga w kształcie wanny, która eliminuje gromadzenie się brudu w narożnikach

• brak spawów, stąd brak ryzyka pojawienia się rdzy i gwarancja pełnej szczelności

• Izolacja pod podłogą sprawia, że ogrzewanie podłogi jest zbyteczne

• miejsce na skropliny, oddzielone blachą perforowaną, para kondensacyjna (w obrębie drzwi) nie osiada bezpośrednio na podłodze

 MIWE thermo-static – dostępny w wersji 2- lub 3-wózkowej, z 7, 8, 9 lub 10 poziomami wypiekowymi, wersja 3-wózkowa wyposażona w system załadunku MIWE slide

Podziel sie tym artykułem w social media: