Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

MIWE cube - piec w wielu kombinacjach

Powrót do aktualności

Szeroka gama produktów w jednym piecu

Bułki świeżo wyciągnięte z pieca w sklepie to już nic rewolucyjnego. Do charakterystyki odpieku sklepowego dołączają takie cechy, jak elastyczność (szybka możliwość zmiany asortymentu), mobilność (odpiek w wielu różnych miejscach, jak np. happeningi, imprezy plenerowe). A jeszcze ważniejsze, by stacje odpieku miały różnorodne funkcje dla szerokiej gamy produktów, od pieczywa, przez ciastka (croissanty), zapiekanki, ciepłe przekąski, na pizzy kończąc.

Firma MIWE, podążając za zmianami w sektorze odpieku sklepowego, stworzyła specjalny system modułowy, którego największym atrybutem jest elastyczność i perspektywiczność. MIWE cube: FreshFoodSystem to grupa pojedynczych modułów (piece, stojaki na kółkach, szafy garownicze i chłodnicze, okapy, cokoły), które wkomponowane są w bazową podstawę o powierzchni 80x80,5 cm. System pozwala na tworzenie indywidualnych stacji odpieku, dostosowanych do miejsca, otoczenia oraz dopasowanych do każdego zadania. Już przy zastosowaniu trzech modułów lokal może spełnić wszystkie wymagania konsumenta i odpiekać szeroki asortyment: od pieczywa, przez ciastka, aż po pizzę. Ułożone w formie kolumny elementy/kostki (ang. cube) są zgrupowane pod nazwami zdradzającymi ich funkcje, np. hot functions, czyli do pieczenia i smażenia, lub cold functions, tj. do garowania, chłodzenia. W razie zmiany asortymentu, upodobań smakowych konsumenta, rozbudowy powierzchni lokalu system pozwala na  łatwą przebudowę lub doposażenie. Jest to możliwe dzięki jednolitej budo-wie będącej zawsze wielokrotnością  12,5 cm oraz ergonomii. Skomponowaną wcześniej stację odpieku można w każdej chwili rozbudować lub odchudzić, odłączając jeden lub kilka modułów. Każdy element jest autonomiczny, może doskonale funkcjonować samodzielnie, a ich odłączenie nie wymaga przyjazdu fachowca.  

Funkcjonalność…

Piece wyposażone są w sterowanie MIWE FP z opcją ustawienia 9 programów. Drzwi pieca posiadają elektroniczną blokadę. Wysoka jakość wykonania sprawia, że elementy systemu fresh food są łatwe w czyszczeniu. Powierzchnie zewnętrzne MIWE cube nie nagrzewa-ją się, przypadkowe dotknięcie nie powoduje poparzenia, a drzwi pieców przy otwieraniu zatrzymują się przy 15, 90 i 110 stopniach, co  zmniejsza ryzyko zranienia. Wśród modułów „hot functions” istnieją 3 podstawowe stacje:
MIWE cube:air
to elektryczny piec konwekcyjny na 3 blachy 60x40 cm z zaparowaniem; często wybierana opcja „hot functions”. MIWE cube:air umożliwia odpiek bułek, croissantów  i innego drobnego pieczywa.
MIWE cube:stone
to wersja pieca półkowego z systemem zaparowania, który gwarantuje delikatną atmosferę wypieku. Ten moduł pozwala na wypiek przekąsek, sufletów, muffinek, chleba i innych produktów.  Obydwa piece cube:stone oraz cube:air są wyposażone  w rynny z kondensatem, funkcję dopiekania oraz posiadają prawo- lub lewostronną opcję zamykania drzwi.
MIWE cube:fire
to kolejny komponent przeznaczony dla produktów wymagających wysokiej temp. do 350°C (np. pizzy, precli). W piecu tym grzałki dolna i górna regulowane są oddzielnie, cały moduł mierzy 25 cm. Atutem jest płyta kamienna pozwalająca na mocne oddziaływanie ciepła na spód produktu.  

Wygoda

Projektując piec w modułach, zadbano nie tylko o estetykę, ale też o wygodę. W ramach funkcji „przechowywania” dostępne są dwie opcje szuflad: zamykana i wysuwana, które świetnie mieszczą drobne wyposażenie lub dyskretnie chowają rękawice piekarskie. Szuflady są tak zaprojektowane, żeby może było wykorzystać ich wolną przestrzeń. Godne polecenia są systemy przechowywania w formie otwartych lub zamkniętych półek, czy też garownie. Cokół jest dopasowywany do optymalnej ergonomicznej wysokości obsługi.

Podziel sie tym artykułem w social media: