Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

Wypowiedź użytkownika. Smażalniki Jufeba.

Powrót do aktualności

Przyzwyczailiśmy się do wygody smażenia tak bardzo, że trudno przywołać wspomnieniem czas, kiedy pączki powstawały w kilku małych, ręcznych smażalnikach.

Praca była dość męcząca, pączki były wkładane, obracane i wyjmowane ręcznie. Trzeba było czuwać nad utrzymaniem stabilności temperatury oleju. Po włożeniu paczków do wanny, temperatura spadała, przy mocno rozgrzanym smażalniku, olej przegrzewał się, dlatego musiał być znacznie częściej wymieniany. Problem z wymianą oleju pojawiał się, przy ciągłej, całodobowej produkcji tłustoczwartkowej.Automatyczny smażalnik przelotowy Jufeba eksploatowany jest w naszej cukierni 6 dni w tygodniu i to nie tylko w okresie karnawału. System filtracji oleju jest skuteczny, po jednozmianowej produkcji olej automatycznie przepuszczany jest przez filtr, który oddziela osad, drobne, spalone cząsteczki ciasta. Znacząco wydłuża się tym samym żywotność oleju.

Jak wygląda produkcja?

Produkcja pączków z  udziałem smażalnika Jufeby jest bardzo prosta. Pączki bezpośrednio z płócien garowniczych trafiają w  rzędach do wanny olejowej. Tam są trzykrotnie obracane przez stacje, które na krótko zanurzają się w wannie. Wszystko odbywa się równomiernie, w  związku z  tym nie trzeba pilnować czasów: wkładania, obracania i wyjmowania. Smażalnik obsługuje jedna osoba. Nasze pączki nadziewane są przed smażeniem, ręcznie, w związku z czym nie korzystamy z automatycznej nadziewarki. Nie mamy strat ani ilościowych, ani jakościowych. Pączki są idealnie wysmażone, z ładną żółtą obwódką, nie różnią się od siebie wizualnie.

Automatyczny system uzuzpełniania tłuszczu

Smażalnik Jufeba ma zintegrowany system uzupełniania oleju. Przed każdym smażeniem poziom w wannie jest wyrównywany, ale i w przypadku dłuższej eksploatacji zagwarantowane jest ciągłe uzupełnianie poziomu. Ryzyko oparzenia, które zdarza się przy ręcznych urządzeniach, jest tutaj znikome

Wieloletnia eksploatacja smażalnika pozwala stwierdzić, że urządzenie jest niemal bezawaryjne. Drobne prace konserwacyjne przeprowadzamy sami, raz do roku kompletny przegląd przeprowadza serwis firmy GETH i to wystarcza. Nie mieliśmy dotychczas żadnej awarii, co daje duży komfort pracy, szczególnie w okresach wzmożonej produkcji. Smażalnik ma duży okap z  systemem gaszenia pożaru. Okap skutecznie pochłania zapachy. Czysty olej podczas eksploatacji + okap pozwalają, że smażenie nie jest uciążliwe.

Podziel sie tym artykułem w social media: