Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

Pokrój i zapakuj z Dovainą. Systemy krojąco-pakujące.

Powrót do aktualności

Klienci preferują pieczywo pakowane (bo higieniczne), a pakowane coraz częściej są już nie tylko całe bochenki, ale i połówki chleba, a nawet kilka kromek. Popyt na pieczywo krojone, szczególnie w dobie pandemii, spowodował, że w piekarniach tworzy się wąskie gardło. Praca oddzielnych modułów krajalnicy, pakowarek i klipsiarek generuje duże zaangażowanie personelu oraz pochłania cenny w piekarni czas. Skutecznym i praktycznym rozwiązaniem elastycznego i szybkiego konfekcjonowania są linie krojąco-pakujące, obecne od kilku lat na naszym rynku, a zasadność ich użycia tłumaczą wysoka wydajność, szybkość oraz komfort pracy.

Sekcja krojenia

Wysoka i realna wydajność w przypadku krajalnic Dovaina (które od kilku lat można spotkać na naszym rynku) to efekt precyzyjnie współpracujących trzech taśm: dolnej podającej, dwóch bocznych pionowych stabilizujących bochenek oraz górnej dociskowej. Zaletą wyróżniającą system Dovaina są boczne pionowe prowadnice łańcuchowe ze stali nierdzewnej, wyposażone w zęby stabilizujące bochenek podczas krojenia. Ponadto łańcuchy te są bardzo wytrzymałe. Inni producenci montują w tym miejscu plastikowe taśmy, które z czasem się wycierają, a to zwalnia prędkość podawania chleba pod noże. Wszystkie 3 taśmy w liniach Dovaina pracują z jednakową prędkością, doprowadzając bochenki do noży precyzyjnie i skutecznie szyb-ko. Wydajność krajalnicy Dovaina jest wyróżniająca i może wynosić nawet 4200 szt./h.

Noże w zależności od rodzaju chleba mogą pracować z różną prędkością, regulowaną poprzez ekran sterowniczy. Noże w systemie taśmowym zamontowane są na dwóch bębnach, które w odróżnieniu od innych producentów nie są pokrywane żadną powłoką. Dzięki temu łatwo się je regeneruje (nawet we własnym zakresie) bez konieczności kosztownej wymiany. W przypadku uszkodzenia noża wymiana następuje wyjątkowo szybko i sprawnie. Napinane przez siłownik pneumatyczny bębny zwalniają naprężenie noży, po wciśnięciu guzika, umożliwiając szybką wymianę uszkodzonego noża. Ponowne naciśnięcie przycisku powoduje naprężenie wszystkich noży.

O uniwersalności linii Dovaina stanowi system regulacji prędkości noży, który jest w standardzie wyposażenia. Na ekranie sterowniczym wybiera się dany produkt, który ma zapamiętaną i przypisaną prędkość krojenia. Jest to funkcja niezbędna dla sprawnego i efektywnego krojenia różnych gatunków pieczywa.

Sekcja pakowania

Bochenek po opuszczeniu sekcji krojenia jest transportowany przez boczne pionowe taśmy do stacji obsługi ręcznej (w przypadku półautomatycznych krajalnic). Pracownik nie musi wydostawać pokrojonych bochenków, a jedynie przesuwa je na taśmę pakowania, gdzie rozdmuchiwane są worki (w przypadku automatycznych linii odbywa się to bez udziału ludzkich rąk). Szybkość pakowania zależy od sprawności obsługi; jest to maks.  3600 szt./min. Po odessaniu powietrza z worka zapakowane pieczywo przesuwane jest do klipsownicy.

Klipsownica ma, w zależności od wielkości chleba, regulowany zderzak, który gwarantuje zamknięcie worka we właściwym miejscu. Specjalnie dla pakowania połówek bochenka zamontowany jest też rozdzielacz ułatwiający pracę.

Im cięższy chleb, tym trudniej go kroić. Należymy do krajów, w którym kultura jedzenia chleba żytniego, razowego o gęstej strukturze miąższu i twardej skórce jest mocno zakorzeniona. Dlatego krajalnica Dovaina wyposażona jest w unikatowy system smarowania noży z regulacją (system kropelkowy) oraz z filtrem do odzyskiwania oleju. W tym systemie notuje się kilkakrotnie mniejsze zużycie oleju oraz nie ma typowego tłustego osadu na elementach krajalnicy. Ułatwia to zachowanie wysokiego poziomu higieny, bez szansy  dla pleśni.

Maksymalna długość chleba z jaką dobrze radzi sobie system Dovaina to aż 400 mm. Aby piętki po jednej i drugiej stronie były takiej samej wielkość pozycję chleba ustawia się poprzez 2 pokrętła, które regulują szerokość listw doprowadzających pieczywo. W ten sposób pieczywo jest centrowane z dopasowaniem jego wielkości. Niektórzy szukają krajalnic dla swoich nietypowo niskich produktów, nawet o wys. 60 mm. Linia  Dovaina, dzięki swoim transporterom bocznym w systemie łańcucha z zębami, umożliwia krojenie również takiego pieczywa.

Uwzględniając uwarunkowania lokalowe linie krojąco-pakujące Dovaina mogą mieć ułożenie w kształcie litery U, L albo Z. Wygodny układ pracy w kształcie litery U pozwala, że system obsługiwany jest tylko przez dwie osoby.

Po skończonej pracy linia powinna być wyczyszczona przez pistolet pneumatyczny, w stan-dardzie wyposażenia, pozwalający na wydmuchanie z sekcji cięcia pozostałości po krojeniu.

Mocnym atutem linii krojąco-pakujących Dovaina jest ergonomia podawania chleba, wysoko punktowana przez personel obsługujący. Transporter umieszczony jest na wygodnej wysokości, co przekłada się na szybkość pracy i mniejsze obciążenie pleców.

Nawet jeśli ceny systemów krojąco-pakujących Dovaina są konkurencyjne producent nie oszczędza na wysokiej jakości komponentach. Konstrukcja wykonana jest bardzo solidnie, ze stali nierdzewnej. A wszystkie podzespoły są markowe i, co ważne, ogólnodostępne.

Podziel sie tym artykułem w social media: