Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

Automatyzacja odpieku pieczywa po długiej fermentacji

Powrót do aktualności

Peelboardy - specjalne deski garownicze

Peelboardy to specjalne deski garownicze (głównie z tworzywa sztucznego), które są ergonomiczne, mniejsze aniżeli aparaty wrzutowe, stąd łatwe w obsłudze. Peelboardy są uniwersalnym narzędziem pozwalającym na garowanie kęsów o różnej gramaturze każdego rodzaju produktu. Dodatkowo niektóre peelboardy mają zróżnicowane struktury: z jednej strony mają powierzchnią gładką dla produktów posypywanych mąką, z drugiej powłokę z mikrofibry, dzięki której produkt nie przykleja się do deski. Z technologicznego punktu widzenia peelboardy otwierają nieograniczone możliwości planowania produkcji (produkty o różnej gramaturze, posypywane mąką, nasionami oraz bez mąki). Odpowiednio schłodzone kęsy na deskach mogą być nawet po kilkunastogodzinnym procesie odroczenia fermentacji transportowane do pieca.

Jak sprawić, by delikatne kęsy o subtelnych walorach wypracowanych w procesie długiej fermentacji trafiły do pieca w sposób nienaruszony? Ręczne przekładanie kęsów z peelboardów na stół załadowczy nie jest obojętne dla jakości delikatnego produktu, spowalnia pracę, wymaga dodatkowej kadry. Brakującym ogniwem w procesie pełnej automatyzacji załadunku (od komory chłodniczej do pieca) jest system przejmowania peelboardów ułożonych na wózkach i ich transport pod taśmę podbierającą kęsy i przekazującą na stół załadowczy (MIWE athlet). Kompleksowości automatyzacji załadunku dopełnia stacja przejmująca peelboardy i transportująca je w stronę taśmy podbierającej kęsy.

Stacja zdejmująca peelboardy

Na czole systemu znajduje się stacja dokująca, w którą wczepiany jest wózek z ułożonymi peelboardami. Peelboardy są zabierane z poszczególnych poziomów wózka przez specjalne łapki i dalej przekazywane na wewnętrzne podwójne transportery. Po przejęciu deski na pierwszy transporter deska przesuwana jest na samą górę. Peelboard z najwyższego poziomu trafia na drugi transporter łańcuchowy, który zjeżdża na dół i przekazuje go na taśmę transportera. Transporter taśmowy przekazuje peelboardy w grupach np. 2 szt. (w zależności od szerokości pieca) do stacji podbierania kęsów ciasta (jest to ruchoma taśma ze specjalnym noskiem). W następnym etapie puste deski spadają grawitacyjnie na wózek transportowy, piętnując je. W ten oto sposób kęsy przesuwane są na ruchomą taśmę stołu załadowczego i dalej do pieca.

Zalety systemu

– kompleksowa automatyzacja = automatyczny system odbierania peelboardów z wózka zsynchronizowany z automatycznym system załadunku pieców wsadowych MIWE athlet

– eliminacja czynnika ludzkiego przy przekazywaniu kęsów; pracownik wyjeżdża wózkiem z komory chłodniczej i wczepia go do stacji dokowania systemu przejmowania peelboardów, skąd mechaniczne „łapki” zabierają deskę z produktem

– zwiększenie wydajności produkcji (miarowe, szybkie tempo pracy)

– redukcja personelu

– delikatny produkt, po wielogodzinnym procesie

odroczenia fermentacji, w sposób nienaruszony trafia na taśmę transportującą produkt na stół załadowczy pieców wsadowych,

– zachowanie walorów produktowych po przejściu procesu chłodniczo-garowniczego.

 Film pokazujący pracę systemu odbierania peelboardów do obejrzenia na kanale youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=jGnb1zkCfN4

Podziel sie tym artykułem w social media: