ŚWIEŻOŚĆ DO WYBORU MIWE FreshFoodSystem

Wymagający właściciel punktów z odpiekiem stawia na różnorodność oferowanego asortymentu: świeżego przez cały dzień, bez względu na to, czy są to drobne przekąski, obwarzanki, chrupiąca pizza, a nawet suflet z makaronu czy po prostu francuskie rogaliki. Nietrudno się domyślić, że dla każdego z tych produktów pożądane są inne systemy piecowe.

Jak połączyć tak zróżnicowane wymagania, mając do dyspozycji ograniczoną powierzchnię sklepową czy usługową?

 Perfekcyjnym rozwiązaniem dla punktów oferujących różnorodne menu jest MIWE  reshFoodSystem, czyli modułowy system do odpieku montowany na wspólnej platformie/konstrukcji na kółkach (bazowa wielkość 80 x 80,5 cm). Ułożone w formie kolumny kostki (ang. cube) dzielimy ze względu na ich funkcje na: „hot functions” – do pieczenia i smażenia (cube:stone, cube:fire, cube:air) oraz na „cold functions” – do garowania lub magazynowania (cube:proof, cube:stone).
Każdy element jest autonomiczny i może funkcjonować samodzielnie. Można też zamówić wielokrotność jednego z systemów.
Modułowość daje swobodę rozbudowy i redukcji stosownie do zmieniających się trendów żywieniowych czy popularności danej przekąski.
Inwestycja w taki system umożliwia wysoki poziom personalizacji stacji do odpieku – klient kupuje to, czego naprawdę potrzebuje.

Wszystkie elementy FreshFoodSystem mają takie same wymiary, dlatego z taką łatwością można konfigurować piec konwekcyjny cube:air z piecem wsadowym z płytą kamienną cube:stone czy też z piecem do pizzy cube:air. Każdy z tych systemów spełnia wymogi dla innej grupy pieczywa czy przekąsek. System MIWE cube idealnie wpisuje się w filozofię firm łączących tradycję z  innowacyjnością. Piec w sklepie czy lokalu gastronomicznym zawsze przyciąga wzrok. Niebagatelne znaczenie ma również estetyka. Wysokogatunkowy materiał wykonania i prostota designu sprawiają, że klienci chętnie decydują się na ten system. Dla pełnego komfortu pracy do całości dobierane są również: garownie cube:proof i magazyn na 3 blachy cube:store (na blachy 60 x 40 cm), na którym mogą być odkładane narzędzia i rękawice piekarskie. Całości dopełnia okap cube:hood lub system zaparowania. Wielu konsumentów szczególnie lubi pieczywo ze stabilnym spodem, nieobsychające po krótkim czasie, dlatego podczas konfiguracji systemu klienci stawiają często na piec cube:stone z kamienną płytą. Z kolei chrupiące i lekkie pieczywo, które również ma swoich zwolenników, wymaga systemu konwekcyjnego – pieca cube:air. W dzisiejszych czasach punkty z odpiekiem muszą znaleźć sposób na wyróżnienie się wśród konkurencji. Pewnym sposobem na  znalezienie grupy odbiorców jest stworzenie specjalnej receptury. Świeżość, wyróżniające nas wyroby, kompetentna obsługa  znająca walory pieczywa gwarantują pozyskanie i utrzymanie klienta, nawet jeśli pod względem ceny pieczywo nie jest w stanie konkurować z innymi produktami na rynku.

Odpiek w systemie MIWE cube nie stanowi wyzwania dla pracownika. Dla właściciela ważne jest, by efekt wypiekowy był powtarzalny, bez względu na to, kto ma dyżur przy piecu. Pomocne w tym jest sterowanie, które przedstawia programy wizualnie, za pomocą piktogramów. Jeden przycisk uruchamia program. Ustawieniom fabrycznym podlegają czas wypieku, krzywa temperaturowa i zaparowanie. Gdy proces pieczenia dobiegnie końca, piec otwiera się samoczynnie, po czym załącza się okap odciągający wychodzącą parę. Funkcja nocnego startu pozwala na lepszą organizację pracy rano. Wstępnie rozgrzany piec może rozpocząć pieczenie tuż po przyjściu do pracy sprzedawcy.