Seminarium szkoleniowe z zakresu technologii chłodniczej

Seminarium szkoleniowe z zakresu technologii chłodniczej

W dniach 17-18. czerwca odbyło się w naszej firmie seminarium szkoleniowe dla przedstawicieli firmy Bakels.  Głównym punktem szkolenia była technologia odroczonego garowania. Przygotowane pierwszego dnia ciasto na chleby i bułki zostało poddane odroczonej fermentacji w komorze garowniczo chłodniczej MIWE. Następnego dnia trwały odpieki. Chleby w piecu wsadowym MIWE ideal, bułki „sznytki” oraz drożdżówki w piecu sklepowym na płycie hertowej MIWE cube stone.

Bułki zbuforowane na kastlach PLAN B z powłoką antybakteryjną tworzą po wyciągnięciu z chłodni swoisty magazyn chłodniczy, dlatego odpiekane były w odstępie czasowym, by pokazać, w jakim czasie po wyjęciu z chłodni produkt może być bezpiecznie przechowywany do momentu odpieku.

Zarówno drożdżówki, bułki, jak i chleby miały wzorcowy wygląd (kolor, stabilny spód, chrupkość) oraz smak. Spotkanie było ciekawą wymianą doświadczeń. Czas seminarium pozwolił na prezentację  technologii chłodniczej MIWE z CO2.