Oferta maszynowa GETH na POLAGRA 2014

O nowej jakości klientów na targach POLAGRA i nowych wyzwaniach dotyczących parku maszynowego. Co  przyciągało uwagę zwiedzających i jak zaprezentowała się oferta GETH. Przeczytaj artykuł z najnowszego numeru 12/2014 PPiC.

 

Zdecydowani i świadomi klienci w poszukiwaniu możliwości podniesienia konkurencyjności swoich zakładów.

Oferta maszynowa GETH na targach POLAGRA 2014.

Największe święto branży piekarniczo- cukierniczej targi POLAGRA Tech w Poznaniu za nami. Odwiedzających targi tego roku było więcej niż podczas poprzedniej edycji. Uzasadnia to nasze subiektywne odczucie ciągłego i autentycznego zainteresowania prezentowaną ofertą. Z pewnym niedosytem możemy jednak stwierdzić, że znacznie mniej było przedstawicieli średnich i małych zakładów. Pojawiła się natomiast większa niż zwykle grupa klientów reprezentująca polskie piekarnie na Wyspach Brytyjskich. Budujący jest fakt, że mimo licznych obowiązków piekarze i cukiernicy rezerwują swój cenny czas na spotkania skrupulatnie się do nich przygotowując.   To pierwsza z zauważalnych różnic „ewolucji” tragów na przestrzeni 20 kilku lat. Odwiedzający targi, to klienci zdecydowani, świadomi tego, czego potrzebują, a celem inwestycji jest poprawa konkurencyjności ich zakładów.

Wymaga to od nas- wystawców - coraz lepszego przygotowania merytorycznego, zarówno na temat oferowanych, jak i konkurencyjnych urządzeń, perfekcji obsługi i jak zawsze pełnej koncentracji. Doceniana przez klientów była pomysłowość w prezentacji urządzeń, ale i trud ekspozycji tych największych eksponatów, co od lat jest naszym udziałem. Wśród największych eksponatów zaprezentowaliśmy systemy załadowcze MIWE athlet, piece termoolejowe oraz przelotową komorę garowniczą LS.

Wieloletni udział w targach POLAGRA (nieprzerwanie od r. 1993), zobowiązania, jakie niesie ze sobą prawie 25 letnia działalność rynkowa firmy GETH, motywują do wytężonej pracy. Mamy nadzieję, że sprostaliśmy Państwa oczekiwaniom i tym razem.

Rosnące zainteresowanie produkcją chleba w dużej ilości, ale jakości rzemieślniczej skłoniła nas do zaprezentowania komory garowniczej z systemem koszykowym. Obrotowy stół przekazujący jest kompatybilny z automatycznym załadunkiem Athlet firmy MIWE. Rozwiązanie to pozwala na znaczne zwiększenie wydajności przy produkcji chleba z zachowaniem (co bardzo ważne!) powtarzalnej rzemieślniczej jego jakości.

Nadal dużym zainteresowaniem cieszą się wspomniane systemy załadowcze. Na naszym stoisku zaprezentowaliśmy aż 2 z nich. Prezentacja najmniejszej wersji tego załadunku MIWE Athlet L to efekt analizy rynkowej, która wyraźnie wskazuje, że potrzeba inwestycji w taki system choćby do obsługi 2 pieców, jest pożądana i uzasadniona. Śmiało możemy powiedzieć, że już małe piekarnie są w stanie ponieść koszty takiej inwestycji. Prezentowane na targach urządzenie załadowcze Athlet L montowane będzie wkrótce w bardzo dynamicznie rozwijającej się Piekarni „Rustykalna” w Radomiu, natomiast Athlet XL już jako drugie urządzenie (wraz z termoolejowym piecami wsadowymi) w piekarni „Bajgiel” w Koszalinie.

Od początku istnienia firmy GETH towarzyszą nam miesiarki DIOSNA. I choć należą do najdroższych, a konkurencja na rynku stale rośnie, nadal cieszą się sporym zainteresowaniem. Przyznam szczerze, że to czysta przyjemność reprezentować urządzenia, które się nie starzeją, a ich użytkowanie nie przysparza klientom niespodzianek w postaci nieprzewidzianych kosztów naprawy, z kolei jakość miesionego ciasta procentuje w uzyskiwanej jakości końcowego wypieku.

Dumni prezentowaliśmy jedno z naszych najmłodszych urządzeń w ofercie, laureata tegorocznego wyróżnienia Złoty Medal POLAGRA 2014, przemysłową myjkę komorową Guggenberger. Złoty Medal, to efekt skrupulatnej weryfikacji urządzenia i analizy jury konkursowego. Myjka doceniona została za wszechstronność zastosowania, praktyczność wykorzystania, aspekt ekologii, oszczędną eksploatację oraz zastosowanie innowacyjnego systemu dysz natryskowych o sile uderzenia 12 bar. Złoty Medal MTP jest potwierdzeniem doskonałości produktu, o czym wcześniej donosili nam ich zadowoleni użytkownicy, a jury konkursowe potwierdziło ten przydzielając niezależnie to wyróżnienie.

Od niemal 10 lat towarzyszy nam na targach przelotowy smażalnik JUFEBA. Znany już naszym stałym klientom. Przyciąga każdorazowo zapachem świeżo smażonych ciastek i pączków. Wyróżnia się na rynku systemem uzupełniania i filtrowania oleju oferowanym w standardowym wyposażeniu. Jest to niezwykle przydatne rozwiązanie ułatwiające pracę obsługi i zapewniające jej bezpieczeństwo. Wysokogatunkowa stal nierdzewna podnosi wprawdzie koszt, ale intensywność eksploatacji, wysokie temperatury wymagają absolutnej bezkompromisowości, dlatego urządzenie spełnia najwyższe standardy. Dzięki tak sprawnemu systemowi, jakim jest Jufeba produkcja kilku tysięcy pączków dziennie jest łatwa i bezstresowa. Modułowa budowa pozwala dodatkowo na szybkie przejście z produkcji paczków na ciastka szprycowane: donaty, gniazda wiedeńskie, kulki serowe małe i duże.

Zdecydowania najbardziej dynamiczna gałąź piekarstwa jakim jest odpiek sklepowy z odroczonego wypieku był również udziałem naszej ekspozycji. We współpracy z firmą IREKS oferującą składniki oraz wsparcie technologiczne do piekarni, odbywał się na stoisku odpiek bułek w technologii odroczonego wypieku. Pieczywo posiadało wszelkie pożądane walory: zapach, smak i kolor. Odpiek odbywał się w uniwersalnym piecu z płytami hertowymi MIWE condo. Dla wsparcia merytorycznego pozyskaliśmy dla naszych klientów egzemplarze publikacji PWN „Odroczony rozrost”. Pozostając w temacie „chłodniczym” oferowaliśmy po raz pierwszy kastle i deski garownicze z antybakteryjną trwałą powłoką z mikrofazy. Absolutnie higieniczne, odporne na mechaniczne uszkodzenia i przeznaczone do mycia w myjkach są wskazanym uzupełnieniem procesów odroczonego wypieku.

Prezentowana rogalikarka Universum, znana z możliwości formowania rogali, blatów, zwijanych bułek, paluszków przeciągała tym razem pod kątem nowej funkcji, mianowicie możliwości formowania bułki „niemieckiej” łudząco podobnej do bułki ciętej. Bułka zawijana jest w rogalikarce dwukrotnie po czym otwiera się podczas pieczenia w typowy sposób dla bułki ciętej. Jest to ciekawe rozwiązanie dla chcących poszerzyć swój asortyment bez inwestowania w kosztowne linie.

Po raz pierwszy zaprezentowaliśmy dzielarkę firmy GBT do dozowania ciast luźnych, TA powyżej 175, bezpośrednio do zestawu form. Okazuje się, że zapotrzebowanie na tego typu rozwiązanie jest mocno pożądane. Konsekwencją licznych zapytań jest planowane w siedzibie firmy GETH w dniu 27.11.2014 pokazu z próbami technologicznymi z udziałem tej dzielarki. Serdecznie zapraszamy zainteresowanych.

Tegoroczne targi były pierwszą wspólną imprezą wystawienniczą ze znanym producentem linii do bułek FORTUNA. Prezentowaliśmy jedną z mniejszych linii do bułek Premium K. Jest to model urządzenia, który ma szansę stać się najpopularniejszym rozwiązaniem w polskich piekarniach. Urządzenie o długości 4 m (!), które umożliwia produkcję zarówno bułek okrągłych, wydłużanych i ciętych jest w tej chwili idealną ofertą na potrzeby większości polskich piekarni.

Dla nas czas po targowy to wytężona praca pod kątem dotrzymania obietnic, które padały podczas rozmów z klientami, spotkania, prezentacje, wizyty referencyjne. Serdecznie dziękujemy wszystkim za odwiedziny, rozmowy handlowe dotyczące potrzeb, ale i „bolączek”, za lojalność i zaufanie, z jakimi spotykamy się z Państwa strony. Zapraszamy na najbliższe próby technologiczne dzielarki ROTEX, prosimy o śledzenie naszej strony, gdzie na bieżąco będziemy informować o planowanych seminariach i pokazach.