O klasę wyżej - piec obrotowy MIWE roll in e+

O klasę wyżej - piec obrotowy MIWE roll in e+

O klasę wyżej -  piec obrotowy MIWE roll in e+

Dla ciągłego równomiernego pieczenia stałe warunki ciśnieniowe w komorze są absolutnym wymogiem. Niestety, często nie są spełniane. Stare instalacje kominowe, trudne warunki ciśnieniowe w piekarni i w końcu atmosferyczny wzrost i spadek ciśnienia przyczyniały się dotychczas do niekontrolowanych wahań ciśnienia w komorze wypiekowej, utrudniając uzyskanie równomiernych efektów wypiekowych.  Problem ten dotykał wielu piekarzy. Wynaleziony przez niemiecką firmę MIWE system pieczenia z funkcją stabilizacji ciśnienia w komorze wypiekowej eliminuje uwarunkowany pogodowo niekorzystny wpływ atmosferyczny na produkcję w piekarni.

Od tej pory pieczenie w trybie ciągłym może odbywać się w stałych warunkach. Piec obrotowy MIWE roll in e+ 3.0 bez względu pogodę, ciśnienie atmosferyczne czy przeciągi w pomieszczeniu produkcyjnym zapewnia równomierność produkcji i krótsze czasy pieczenia. Piec zaprezentowany po raz pierwszy na targach IBA 2015 charakteryzuje się znacznie lepszymi parametrami, niż poprzednia wersja MIWE roll in e+. Konstruktorzy skoncentrowali się zwłaszcza na oszczędności kosztów eksploatacji. Zastosowali opatentowany system prowadzenia gazu wyposażony w dodatkowy kanał spalinowy, który jednocześnie podgrzewa spaliny, co pozwoliło wyraźnie zredukować zużycie energii.

Udało się także zmniejszyć dopływ świeżego powietrza. Nowym rozwiązaniem jest również system eco-wing z klapą zamykającą, która znajduje się w kanale spalinowym. Sterowanie pozwala na dopasowanie ilości powietrza do odpowiedniego etapu pieczenia. Posiadaczom starszym modeli pieców obrotowych ta funkcja jest często zupełnie nieznana. Piece obrotowe mogą być podłączone do centralnego komputera, z którego w komfortowy sposób modyfikowane lub tworzone na nowo mogą być wszystkie programy i za jednym przyciskiem uruchamiane we wszystkich piecach obrotowych (jeśli piekarnia posiada ich więcej).

Zmodernizowany piec MIWE wyróżnia się również designem, który pozwala zachować maksymalnie wysokie standardy higieny. Wszystkie powierzchnie w komorze wypiekowej, łącznie z drzwiami i talerzem obrotowym, są idealnie płaskie i pozbawione jakichkolwiek miejsc trudnych do czyszczenia. Z zewnątrz obudowę pieca wykonano z powłoki odpornej na działanie kropel wody i skrajne warunki pogodowe. Aby poprawić widoczność pieczonego produktu, zastosowano lepsze oświetlenie komory wypiekowej, zaś dla czytelniejszej sygnalizacji bezpośrednio pod okapem zamontowana została listwa świecąca LED, która może znajdować się na całej szerokości pieca.

Dobrze uszczelnione drzwi pozwalają, że całe ciepło oraz para pozostają wewnątrz komory. Dzięki temu klienci odnotowują znaczne oszczędności energii. Czas wypieku tych samych produktów jest krótszy w nowych modelach pieca MIWE roll in e+.

Mimo mnogości funkcji, obsługa MIWE roll in e+ 3.0 nadal jest łatwa i prosta, ekran dotykowy sterowania został powiększony do 10 cali. W module easy wystarczy wybrać właściwy program. Nowym rozwiązaniem jest także opatentowana automatyka ilościowa dla małych szarż, jak również specjalna funkcja pieczenia mrożonych kęsów, które są w standardzie, a nie jak do tej pory jako wyposażenie opcjonalne.

Piec obrotowy MIWE roll in idealnie nadaje się nie tylko do pieczenia wyrobów piekarskich, ale i cukierniczych.

W znanej z wysokiej jakości produktów szwajcarskiej piekarni  „Sprüngli„  wymienione zostały wszystkie piece obrotowe (11 szt.) na najnowsze modele MIWE roll in e+. Decyzję poprzedziły wielomiesięczne  testy pieców obrotowych różnych marek. Modele MIWE okazały się być najlepsze pod względem energooszczędności , ale nie tylko. Równie ważnym kryterium był efekt wypiekowy i równomierność. Piece pracują 24 h na dobę. Produkcja dzienna obejmuje wypieki cukiernicze  w tym popularne  ciasteczka zwane „macarons”. Nocą powstają zaś wyroby piekarnicze.