MIWE SF SchockFroster

Wielu piekarzy uważa, że mrożenie szokowe jest złem koniecznym w racjonalnym planowaniu produkcji konserwując produkt przed dalszą obróbką. Nic bardziej mylnego: wykorzystując właściwe mroźnie i technologie można uzyskać wysoką jakość nie ustępującą świeżym produktom. Nie wystarcza tu jednak "zwykła" moc chłodnicza. Wysoka technika, wiedza i umiejętne rozpoznanie zależności miedzy chłodzeniem, garowaniem i pieczeniem są warunkiem do uzyskania sukcesu.
Dlatego polecamy kilka wersji szokowego mrożenia (droższe i tańsze), w zależności od potrzeb i stosowanych technologii.


Komory mrożenia szokowego SF:

MIWE SF- V (-40oC do -20oC)
MIWE SF -O (-35oC do -10oC)

przeznaczone do mrożenia gorącego pieczywa prosto z pieca (SF-O) oraz wszystkich produktów nie garowanych i wstępnie zapieczonych SF-V
bardzo szybkie zmrożenie do -7oC w rdzeniu: SF-O, jednostopniowe sprężarki oddają maks.moc, SF-V: dwustopniowe agregaty, wysoce wydajne w niskim przedziale temp., posiadają duże rezerwy poniżej -20oC
natychmiastowe zamrożenie powierzchni produktu - wilgoć pozostaje w pieczywie/cieście
komory budowane są według potrzeb klienta (np. na 12 wózków)
od wersji z 3 wózkami komory są przelotowe, od wersji z 5 wózkami możliwy jest automatyczny za- i wyładunek systemem transportu wózków.
duża wydajność wentylatorów o regulowanej prędkości obrotowej, wentylatory zamontowane z boku parowników stacjonarnych z grzałkami do przyspieszania procesu rozmrażania
łatwa konserwacja: wygodny dostęp do parowników przez specjalny otwór serwisowy
krótkie cykle rozmrażania dzięki indywidualnej odległości między panelami (SF-O: 12 mm/SV-V: 8mm), panele samo ustawiające się zapewniają równomierny nadmuch i chłodzenie produktów
oszczędność energii: nakładająca się izolacja z każdej strony o grubości 150 mm zapobiega powstawaniu mostków termicznych i utracie energii
wnętrze komory wspomaga utrzymanie czystości - podłoga w kształcie wanny, fronty ze stali nierdzewnej



MIWE SF (-35oC do -10oC)

jest to korzystna cenowo alternatywa dla wielozadaniowej mroźni szokowej SF-V, przeznaczona jest do wstępnie garowanych i nie garowanych, surowych produktów
Mniejsze zapotrzebowanie na zimno pozwala, iż zastosowane są parowniki sufitowe, które zajmują znacznie mniej miejsca
pozostałe różnice: odległość między panelami 7mm, 120mm izolacja, sterowanie cyfrowe FP8
MIWE SF-D (-38oC do - 10oC)

system równomiernego zasysania: zmniejsza ryzyko wysychania, dlatego komora ta idealnie nadaje się do procesu wydłużonego prowadzenia ciasta (np. MIWE smartproof) i przerywania garowania
pozostałe różnice: odległość paneli 8mm, izolacja 120mm, sterowanie panelem dotykowym, brak systemu rozmrażania