MIWE GVA (-20oC do +40oC) Automat mroźniczo - garowniczy
Najbardziej wszechstronna komora chłodnicza na rynku. Szybko schładza, przerywa garowanie, rozmraża oraz wydłuża i intensyfikuje garowanie. Jednocześnie może realizować tylko wybrane zadania chłodniczo garownicze.
obniżenie kosztów, praca z trybu nocnego może być wykonywana w ciągu dnia, przystępując od razu do pieczenia.
szeroki zakres temperaturowy daje elastyczność produkcyjną (pełna gama możliwości chłodniczo - grzewczych: garowanie, opóźnienie garowania, wydłużenie garowania, szybkie schładzanie i mrożenie), regulowana względna wilgotność powietrza od 60 do 95%. Wszystkie procesy ustawiane w dowolnej kolejności dowolnie wybranych przedziałach czasowych. Możliwość odwzorowania każdej krzywej procesu produkcyjnego.
stała jakość na najwyższym poziomie: sterowanie panelem dotykowym MIWE TC pozwala na zdefiniowanie do 8 etapów każdego programu i przywoływać je dowolnie
od wersji na 3 wózki: parowniki umieszczone w rzędach po obu stronach, dają wyjątkową jednorodność chłodzenia/garowania. Duże powierzchnie parowników dopasowują się idealnie do przedziałów temperaturowych, zastosowane kompresory są ekstremalnie wydajne
żadnych przestojów: aktywny system nawilżania dostarcza odpowiednią ilość pary
system prowadzenia powietrza (opatentowany) umożliwia - w połączeniu z opcjonalnym rozmrażaniem, ogrzewaniem ramy drzwiowej i grzałką odpływu - funkcję ciągłego mrożenia i długofalowego składowania.
uzyskiwany bardziej esencjonalny smak: na każdym poziomie programu można ustalić oddzielne sterowanie wentylatora: co wspomaga działania enzymatyczne, rozwija smak i dodaje objętości
wnętrze i wanna podłogowa wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej (klasa antypoślizgowa R12)
oszczędność energii: izolacja 80 mm wokół całego urządzenia chroni przed utratą energii i zabezpiecza przed mostkami cieplnymi
Przedstawiona powyżej krzywa ilustruje przebieg typowego programu. W fazie szybkiego chłodzenia (SA) produkty wewnątrz komory zostają schłodzone i zamrożone. W kolejnej fazie (GU) produkty są przechowywane w niskiej temperaturze, zapewniającej powstrzymanie procesów enzymatycznych i rozrostu ciasta na skutek aktywności drożdży. W kolejnej fazie (GV) w temperaturze ok. +4°C tworzą się szczególnie intensywne związki aromatyczne. Po 6 do 8 godzinach opóźnienia garowania produkty zostają ostatecznie poddane w dwustopniowym procesie, w ciągu 2 do 3 godzin pełnemu garowaniu (faza GÄ). Ostatnia faza (AS) służy dalszemu opóźnieniu garowania - do momentu rozpoczęcia wypieku.
MIWE GUV (-20oC do +15oC)
Komora mroźnicza /do przerywania garowania/
idealna, jeśli funkcje garownicze (zawarte w automacie GVA) , nie są niezbędne. Poza tym MIWE GUV równa się wykonaniem i funkcjonalnością komorze GVA. Opcjonalnie zawiera urządzenie do nawilżania, może być wykorzystywana jako komora rozmrażania i komora opóźniająca garowanie.
MIWE GV (0oC do +15oC)
Komora opóźniająca garowanie
idealna do wydłużonej fermentacji - w zależności od wykonania wydłuża fermentację nawet do 36 h. Zamrożone pieczywo może być w tej komorze rozmrażane w sposób kontrolowany (przy pomocy specjalnego systemu ogrzewania).
MIWE GVAS (-15oC do +35oC) Szafa garownicza na niewielkiej powierzchni
Tam, gdzie przerywanie garowania, czyli utrzymywanie temp. poniżej -18C nie jest konieczne, a powierzchnia zakładu nie pozwala na duże instalacje polecamy szafę garowniczo - chłodniczą GVAS. Szafa GVAS realizuje poza przerywaniem garowania wszystkie procesy chłodnicze, w tym intensywne garowanie.