Łuskarka ma budowę kompaktową, wytwornice zróżnicowane są pod względem wydajności (patrz ramka).
Wytwornica lodu
|
Model
|
ZBE 150
|
ZBE 250
|
ZBE 350
|
wydajność przy temp. pow. 20oC
i temp. wody 15oC
|
150 kg/ 24h
|
250 kg/24h
|
350kg/24 h
|
Dane techniczne:
|
Napięcie: 230V-1-50Hz
Wymiary: 70 x 60 x 61 cm wys.
Parownik: chłodzony powietrzem
Pobór mocy: 1,1 kW
Zabezpieczenie: 16A
Czynnik chłodniczy: R 404 A
Obudowa: stal nierdzewna (4301)
|
OSPRZĘT:
- 1 stopniowy filtr do wody
- wymienny wkład do filtra
UWAGA!
Do wyliczenia potrzebnej wydajności przyjmuje się, że do schłodzenia 100 kg ciasta o 1oC potrzebujemy 1 kg lodu.
Zalety łuskarki lodu:
- gwarancja higieny poprzez zamknięty system obiegu wody
- bezpieczny obieg freonu bez ruchomych części w obiegu chłodzenia
- łuski lodu nie sklejają się wzajemnie
- gwarantowana jakość również przy wysokich temperaturach otoczenia
- przy regularnych kontrolach technicznych gwarantowana długa żywotność
i niezawodność urządzenia
- niskie zużycie energii i wody (z 1 l wody 1 kg lodu, 68kWh na tonę lodu)
- urządzenia zabezpieczające: przekaźnik przeciążenia, presostaty wys. i niskiego napięcia, czujniki poziomu wody i lodu (jeśli ciśnienie spada i produkcja lodu jest niemożliwa urządzenia wyłącza się automatycznie i włącza ponownie, gdy ciśnienie wróci do normy)
- urządzenie przystosowane do pracy 24h/dobę
- cicha praca urządzenia, bez wyczuwalnych drgań
Zalety stosowania łuskarki lodu w piekarnictwie:
- dający się łatwo rozdrobnić na sypko lód chroni miesiarkę
- wysoka jakość i leastyczność ciasta,
- kontrola temperatury ciasta
- efekt schłodzenia – szybkie i jednolite chłodzenie w krótkim czasie miesienia.
- Sucha mąka aż do rozpoczęcia ugniatania. Chłodzenie odbywa się równomiernie w środku ciasta, a nie na jego powierzchni.