Miesiarki Wendelkneter Piece, maszyny
i urządzenia piekarnicze

Miesiarki Wendelkneter

Powrót do listy produktów

Obok wymagającego ciasta pszennego, żytniego i pełnoziarnistego procedura ta nadaje się do produkcji ciasta francuskiego, „wrażliwego” ciasta owocowego, ciasta do nadzienia z czekolady, nugatu, trufla, marcepana i innych.

Mieszadło: Specjalna geometria, 2 ustawione względem siebie narzędzia i precyzyjna pozycja względem ścian dzieży stanowią istotę tego systemu.

Zasada działania: Urządzenia wykonują ruch obrotowy w przeciwnych kierunkach. Wskutek modyfikacji tego systemu zmieniono kąt skręcania. Narzędzia skierowane w dół podczas obracania pozwalają zebrać od razu z dna mieszarki najmniejsze ilości ciasta i wprowadzić w zakres pracy opatentowanego mieszadła. Tym samym wszystkie zalety mieszarki Wendelkneter mogą być wykorzystane już przy zapełnieniu dzieży w ilości 1/3. Mieszadła opuszczane są od góry i wkładane do obracającej się już dzieży. Dzięki temu niezbędne naciąganie i pęcznienie (utrząsanie) surowców osiągane jest na etapie powstawania ciasta. Ten szczególny rodzaj mieszadła sprawia, iż ciasto miesione jest intensywnie i bardzo szybko /do 5 000 kg ciasta na h/, TA wzrasta o 1-2%, a mimo to ciasto nie ulega przegrzaniu. Nowe wyprofilowanie mieszadeł redukuje skłonność do pięcia/podnoszenia się ciasta w górnym zakresie urządzenia.

Funkcjonalność: wprowadzone najnowsze zmiany umożliwiają miesienie ciasta przy napełnieniu 1/3 objętości dzieży. Pojemność dzież (stała i wyjezdna): od 160 – 600 kg ciasta

Komfort obsługi:

  • Spokojny rytm pracy: dzieża wciągana
  • lekko unoszona i blokowana przez szczęki hydrauliczne
  • Zwrotne dzieże, łatwe w przesuwaniu po zakładzie
  • Gładkie, łatwe w czyszczeniu powierzchnie, konstrukcja ustawiona na nóżkach – dostęp do podłogi, zgodnie z wymogami HACCP
  • Szczęki hydrauliczne bez potrzeby regulacji współpracują również z innymi wielkościami dzież
  • Korpus wykonany ze stali nierdzewnej
  • Bezawaryjność
  • Poniższa tabela pokazuje w jakim stopniu i do jakiego rodzaju optymalnie wykorzystywane są miesiarki: spiralne i "wendelkneter".

Masz pytania?

Napisz koniecznie - odpowiemy.