Geth - Piece, maszyny i urządzenia piekarnicze.

Wizyta młodzieży w piekarni GETH. Wybór ścieżki zawodowej.

Powrót do aktualności

Wybór ścieżki zawodowej nie zawsze jest prosty. Zawód piekarza, choć wciąż niełatwy, zmienia się na lepsze. Między innymi dzięki systemom chłodniczym, pozwalającym na prowadzenie ciasta w procesie długiej fermentacji, nocne godziny pracy nie są konieczne. Z kolei systemy automatyzacji załadunku zdejmują z "barków" piecowego ciężar załadunku bochnów na łopacie, czy też trud ciastowego przy dzieleniu surowego ciasta, a potem krojeniu i pakowaniu pieczywa. Krajobraz dzisiejszej, w miarę nowoczesnej piekarni, znacząco różni się od tego, choćby sprzed 15 lat. Zawód piekarza, niegdyś zdominowany przez mężczyzn, coraz częściej wykonywany jest przez kobiety. Dlatego też młodzież SP słuchała z zaciekawieniem opowieści Pana Adama Pilśniaka, właściciela piekarni GETH, o codziennych czynnościach i rytmie pracy w piekarni.

Podziel sie tym artykułem w social media: