Główna treść strony
Wizyta młodzieży w piekarni GETH. Wybór ścieżki zawodowej.
Powrót do aktualnościWizyta młodzieży w piekarni GETH. Wybór ścieżki zawodowej.
Wybór ścieżki zawodowej nie zawsze jest prosty. Zawód piekarza, choć wciąż niełatwy, zmienia się na lepsze. Między innymi dzięki systemom chłodniczym, pozwalającym na prowadzenie ciasta w procesie długiej fermentacji, nocne godziny pracy nie są konieczne. Z kolei systemy automatyzacji załadunku zdejmują z "barków" piecowego ciężar załadunku bochnów na łopacie, czy też trud ciastowego przy dzieleniu surowego ciasta, a potem krojeniu i pakowaniu pieczywa. Krajobraz dzisiejszej, w miarę nowoczesnej piekarni, znacząco różni się od tego, choćby sprzed 15 lat. Zawód piekarza, niegdyś zdominowany przez mężczyzn, coraz częściej wykonywany jest przez kobiety. Dlatego też młodzież SP słuchała z zaciekawieniem opowieści Pana Adama Pilśniaka, właściciela piekarni GETH, o codziennych czynnościach i rytmie pracy w piekarni.